Det store mennesket

Har du noen gang forsøkt å nærme deg en usikker katt? Ofte stikker den sin vei. Men jeg har nylig oppdaget en teknikk som øker suksessraten dramatisk. Det er enkelt og greit å sette seg på huk. Tenk i kattens perspektiv. Et menneske er stort og dermed også truende. Det å sette seg ned er å minske trusselen. Det kan ofte være nok til at katten får tillit nok til å nærme seg.

En viktig del av det sosiale spill handler om størrelse. Størrelse gir ære og status. Det handler ikke bare om fysisk størrelse. Det handler selvsagt alle menneskets ressurser. Det vil si, i tillegg til fysisk størrelse, økonomisk størrelse, sosial størrelse, og mental størrelse.

Jeg husker at jeg selv, som kommer fra en småbygd opp i nord, var opptatt av hvor mange hus og butikker som fantes i min hjembygd. Jeg var opptatt av det for å kunne sammenligne med de andre. Jeg ville gjerne at vår bygd skulle være «større» enn de andre. Samme tendensen vises på bildet under. Det er bygda Vestfossen som noen gjør narr av ved å sette på anførselstegn på skiltet til sentrum.

Vi har en indre programmering til å føle oss overlegne eller underlegne i forhold til størrelsen på det miljø vi, til enhver tid, representerer. Dette slår ut i en rekke sammenhenger. Svensker er arrogante i forhold til nordmenn og dansker. Amerikanere er arrogante i forhold til europeere. Østlendinger ser ned på nordlendinger, og osloensere er nedlatende til drammensere osv. Jeg har lenge vært tilknyttet en liten bedrift som eies av en større bedrift. Og våre eiere eies igjen av en mye større bedrift. Det er samme effekt. Det vil alltid være en mulighet for nedlatenhet i forhold til dette.

Forklaringen på dette er sannsynligvis biologisk, og så enkelt at størst betyr sterkest. I dyreflokken er som regel lederhannen samtidig den største hannen. Ofte er det jo ren fysisk styrke som avgjør rangeringen. Interessant er det også å se hvordan enkelte dyrearter kan spekulere i dette ved å fremstå som større enn de er. For eksempel paddearten som blåser seg selv opp. Eller katten som reiser bust. Vi mennesker er ikke noe unntak fra dette. Om man f.eks. ser på amerikanske presidentvalg så er sannsynligheten størst for at den høyeste kandidaten vinner. Ledere er som regel høyere enn gjennomsnittet. Noen har til og med funnet ut at gjennomsnittsinntekten på menn i stor grad korrelerer med høyde.
Man kjenner også til teknikker som høye sko eller hodeplagg som får individet til å fremstå som høyere. For noen kan kanskje slike teknikker være helt bevisst fordi det øker sannsynligheten for høyere sosial gevinst.

I denne YouTube videoen med morsomme katter kan man i tillegg til underholdningen også se flere klipp hvor katter skyte rygg eller går opp på to bein i et opplagt forsøk på å virke større og mer skremmende. Kanskje er denne type atferd en del av forklaringen på at noen pattedyr, som oss mennesket en gang utviklet evnen til å gå på to ben. Og effekten virker også selvsagt motsatt vei. Da er vi igjen tilbake til katten, som føler seg tryggere på deg, dersom du setter deg ned.

Se også denne teksten om underkastelse som berører samme fenomenet.

 

Eksempel fra 2021

Stor skandale etter at kunnskapsministeren omtalte noen fag som «mindre» enn andre i media.

Se her